Hier in het buitengebied
is de aansluiting ook gratis
Hier is de glasvezel-wifi
overal even snel
Hier 1000 Mb internet
voor iedereen
Hier verschijnen geen
blokjes meer in beeld
Hier onbeperkt
supersnel internet
Hier beeldbel ik
met mijn ziekenhuis
Hier zonder haperend internet
genieten van het digitale leven
Hier kun je netflixen
met een 8K stream
Hier is live streamen
de normaalste zaak
Hier straks gratis
supersnel wifi langs de lijn
Hier kun je
gemakkelijk overstappen
Hier bestuur ik
mijn huis op afstand

KPN en Ziggo investeren niet in de gemeente

De een is er tevreden over, de andere totaal niet. Feit is dat Ziggo en KPN de meeste huishoudens in de gemeente voorzien van internet. Toch doen deze twee grote aanbieders niet mee als provider op glasvezel. Daar is een duidelijke reden voor.

Ziggo en KPN vinden deze gemeente namelijk commercieel niet interessant genoeg. Ze hebben in het verleden geïnvesteerd in het huidige, verouderde koperen netwerk. De aanleg van een nieuw, 100% gebiedsdekkend glasvezelnetwerk vinden ze te duur, ook omdat de huizen gemiddeld te ver uit elkaar staan. Er valt simpelweg niet genoeg voor ze te verdienen.

Omdat supersnel en stabiel internet een eerste levensbehoefte is, zet de gemeenschap zich wel in voor een gebiedsdekkend glasvezelnetwerk in deze regio. Met name Ziggo probeert de laatste tijd klanten te overtuigen dat overstappen op glasvezel helemaal niet nodig is, door te adverteren met een hoge downloadsnelheid goede wifi.

Die snelheid (max. 200 Mbps) is voor nu misschien voldoende, maar moet in vergelijking tot glasvezel wel in een perspectief geplaatst worden. Glasvezel heeft namelijk in tegenstelling tot koper ook een hoge uploadsnelheid (vanaf 250 Mbps), cruciaal bij bijvoorbeeld Skypen of werken in de 'cloud'. Daarnaast is glasvezel nu al minimaal 5x sneller dan Ziggo, en zit ADSL of VDSL op dit moment aan zijn limiet. Ook is glasvezel veel stabieler dan het huidige kabelnetwerk.

Overigens hoef je je geen zorgen te maken over de kwaliteit van de relatief onbekende providers die wél hun diensten aanbieden op glasvezel. Ze leveren allemaal langer diensten op glasvezel dan bijvoorbeeld KPN. TriNed is zelfs de meest ervaren glasvezelprovider van Nederland. Deze glasvezelproviders leveren hun diensten op glasvezelnetwerken met meer dan 2 miljoen gezinnen.

 

Benieuwd naar wat jij kunt besparen met glasvezel?

Download het startpakket